Tuesday, 3 January 2012

TAHUN 5 BAB 1: MIKROORGANISMA

1. PENGENALAN

Setiap benda hidup menjalani proses-prose hidup serperti:


1) BERNAFAS
2) MEMBESAR
3) BERGERAK


2. TAKRIF

-Tidak boleh dilihat oelah mata kasar
-Perlu menggunakan mikroskop atau kanta pembesar


3.  TERDAPAT DI MANA?


- Air
- Udara
- Tanah


4. JENIS-JENIS MIKROORGANISMA


          I) BAKTERIA
  1.  Sangat kecil
  2.  Mempunyai banyak bentuk:
  • Bentuk Rod
  • Sperikal
  • Bergulung
  • Bentuk koma

II) PROTOZOA


  1.  Haiwan paling ringkas
  2.  Terdapat di dalam kolam, paya, sungai dll.




III) FUNGI


  1. Paling kecil
  2. Berbagai bentuk






IV) ALGA


  1. Sejenis tumbuhan
  2. Berada di dalam air






5. KEBAIKAN & KEBURUKAN


A) KEBAIKAN & KEGUNAAN


i) Fungi : dalam pembuatan makanan   ( roti,tapai,tempe)

ii) Bakteria : pembuatan yogurt, keju

iii) Memecahkan organik kepada elemen ringkas (baja, kompos)


B) KEBURUKAN

i) Penyakit : sakit perut, cacar, sakit mata, kurap, benguk, AIDS

ii) Keracunan makanan

iii) Merosakkan makanan

iv) Kerosakan gigi


6. CARA ELAKKAN PENYAKIT DISEBABKAN MIKROORGANISMA


A) PUNCA

  1. Melalui makanan & minuman
  2. Batuk
  3. Sentuhan kulit
  4. Melalui udara

B) CARA ELAK
  1. Basuh tangan semasa penyediaan makanan
  2. Masak air
  3. Tutup mulut apabila bersin atau batuk
  4. Kuarantin pesakit
  5. Tutup luka dengan plaster

DAPATKAN NOTA DALAM BENTUK PDF :
SILA KLIK: http://www.ziddu.com/download/13447752/sainst5-mikroorganismamindmap.pdf.html


SOALAN KUIZ

Q.1)  Apakah maksud mikroorganisma?


A.


B.


C.


D.



Q.2)  Sepotong kek dibiarkan selama satu minggu. Kulat telah tumbuh pada kek itu.  Apakah keadaan yang menyebabkan kulat bertumbuh pada kek itu?


A.



B.



C.



D.




Q.3)  Seorang pembuat roti mendapati adunan rotinya tidak mengembang. Apakah yang harus dia lakukan untuk membuatkan adunan itu kembang?





A.



B.



C.



D.





Q.4)  Selepas 10 minit adunan roti yang dibakar dalam ketuhar mengembang. Apakah kesimpulan yang dapat dibuat?





A.



B.



C.



D.




Q.5) 
  • Tapai
  • Tempe
  • Roti putih
Maklumat di atas menunjukkan beberapa jenis makanan di Malaysia. Antara mikroorganisma berikut, yang manakah digunakan untuk membuat makanan itu?





A.



B.



C.



D.





Q.6) Antara makanan berikut, yang manakah diperbuat daripada mikroorganisma? I  Keju II Aiskrim III Minuman tin IV Roti





A.



B.



C.



D.




Q.7) 
Apakah maksud penyakit berjangkit?





A.



B.



C.



D.




Q.8) 
Puan Siti sedang menyediakan makanan di dapur. Antara berikut yang manakah cara yang berkesan untuk mengelakkan penyebaran bakteria ke atas makanan?





A.



B.



C.



D.




Q.9) 
Antara penyakit yang berikut, yang manakah disebabkan oleh mikroorganisma yang berbahaya?





A.



B.



C.



D.




Q.10)
 
Mimi menghidap cacar air. Antara cara berikut, yang manakah paling baik untuk mengelakkan penyakit itu daripada merebak?





A.



B.



C.



D.

No comments:

Post a Comment